Защо хората предпочитат частни пред държавни болници?

И добре да живее, всеки човек в някакъв момент от живота си стига до лекар. В търсенето на надеждно болнично лечение пред него изниква въпросът – частна или държавна болница да избере.

България не прави изключение от общите тенденции. Средно една от три болници у нас е частна, а в рамките на последните 20 години броят им е нараснал повече от шест пъти. Основната причина за този ръст е добрата услуга, която този тип болници предлагат. Това разкрива анализът на експертите от Института за икономически изследвания при БАН от края на 2022 г., който е базиран на пациентски мнения.  

Предимства на частните болници пред държавните

Наред с твърдението, че здравеопазването трябва да е общодостъпно, с високо и своевременно качество, тези болнични институции се превърнаха в сериозен и значим фактор в медицинската помощ.

Ето кратък, но неизчерпателен списък на предимствата, които правят тези болници предпочитани от пациентите пред държавните:

  • висококвалифицирани професионалисти – лекари и сестри, които са преминали обучения и спазват най-високи стандарти за поведение и качество на медицинското обслужване;
  • висок клас апаратура и внимание към детайлите в терапиите, които се предлагат в болницата;
  • престой в обстановка, близка до домашната, която допринася за по-голяма ефективност на лечението;
  • вкусна храна, на основата на кетъринг, която е съобразена с лечебните предписания;
  • добро отношение и грижа към пациентите;
  • висока степен на хигиена, която снижава до минимум риска от вътреболнични инфекции.

Именно този набор от предложения в полза на пациентите дава възможност на здравните заведения от този вид да се превърнат в еталон за лечение, подобно на това, което се предлага в редица държави от ЕС и дори в Турция. 

Защо да изберем частна болница за прегледи и терапия?

Освен посочените предимства, тези болници предлагат и напълно различна атмосфера в сравнение с условията в държавните, чието недобро състояние обикновено се дължи на недостатъчно финансиране. 

В този тип лечебни заведения съществува абсолютна забрана да се искат пари от пациентите – плащанията стават само на каса, рядко се допускат подаръци и дори цветя, а пациентите са поставени в центъра на всичко, което медиците правят. В случай на нужда, личният мотив за по-висок клас здравеопазване и грижи може да бъде подкрепен и от мненията на специалисти в различни медицински области. Именно комбинацията от всички изброени фактори прави този вид болници едни от най-търсените и предпочитаните. 

Вашият коментар

X