Какви частни болници има в България?

В последните години частните лечебници се утвърждават като лидер в медицинското обслужване в България и заемат водещите места в класациите за най-добри болници.

Причините за това са няколко – размерът на инвестициите, правилно подбраните терапии и високият клас апаратура, с които се изпълняват. Не на последно място е и човешкият фактор – благодарение на добре подготвените и мотивирани лекари специалисти, както и на специализацията на болниците, предлаганите здравни услуги непрекъснато се усъвършенстват.

Видове болници в българския частен здравен микс

Съобразно специализацията и услугите, които покриват, болниците имат различни класификации. Най-общо те могат да бъдат обособени като:

  • терапевтични – те покриват целия възможен набор в клиничните стандарти, от диагностика до изследвания във високоспециализирани лаборатории, издаване на експертизи и лечение. Това, че те са най-многобройни и най-търсени, не е случайно. То се дължи на въведението на “златен стандарт” при лечението и обезпечаването им с най-висок клас медицинска апаратура. Според вида терапия, те се поделят на центрове за семейно планиране, нуклеарна медицина и лъчетерапия, акушеро-гинекологични, онкологични, кардиологични, ортопедични, офталмологични болници и др.;
  • рехабилитационни и балнео лечебници – те са насочени към възстановяване на работоспособността и поддържане на оптимално здраве;
  • за естетична медицина – те предлагат процедури, които са ориентирани към пластичната (козметична) и регенеративната хирургия;
  • дентални клиники – включват цялостна грижа и услуги за зъболечение, като ортодонтия, изграждане на зъби, лицево-челюстна хирургия и др.;
  • за палиативни грижи (тип хоспис) – в тях се предлага персонално обгрижване и подход в лечението и поддържането на пациентите. Тук фокусът е върху намаляване и предотвратяване на страданието във всички етапи на дадено заболяване.

Характеристика на частните болници са редовните кампании за популяризиране на рисковете от редица социално значими заболявания, както и кампании за различни по вид прегледи с цел ограничаване на здравните рискове.

На какво да обърнем внимание при избор на частна здравна институция

Няколко са нещата, на които пациентите е добре да обърнат внимание, когато се наложи да се сблъскат със здравната система – човешко отношение, база, която да улеснява болните и добре подготвени специалисти. Това е особено важно в случаите, когато се налагат спешни интервенции, както и по-леки или по-тежки операции от хирурзи. За нивото на една лечебница се съди по професионалистите в тази сфера, както и по изследователската ѝ дейност.

Вашият коментар

X